^Врх стране

 • 1 ШК Владимирци победник Прве лиге ЦС 2018
  Победник Прве лиге ЦС 2018 одржане од 14. до 22. септембра 2018. године у хотелу "Шумарице" је ШК "Владимирци", друго место је припало ШК "Младост" из Лучана, а треће ШК "Пожега" из Пожеге.
 • 2 ФМ Озен Дениз победник је 4. меморијала "Селимир Манојловић"
  ФИДЕ мајстор Озен Дениз из Турске победник је 4. меморијалног турнира Селимир Манојловић 2018. који је одржан у Ваљеву. Он је освојио 7 поена из 9 партија. Друго и треће место поделили су ИМ Хирнеисе Тобиас и ИМ Михајло Раодвановић са по 6 освојених поена.
 • 3 Завршен 21. Кадетски фестивал ШСЦС
  У хотелу "Турист" у Краљеву завршен је 21. Кадетски фестивал ШСЦС. Учествовало је 137 такмичара - 89 дечака и 48 девојчица. Фестивал је организовао Шаховски савез Централне Србије у сарадњи са Шаховским клубом "Слога" из Краљева.
 • 4 21. Кадетски фестивал ШСЦС
  Шаховски савез Централне Србије у сарадњи са Шаховским клубом "Слога" из Краљева организује 21. Кадетски фестивал ШСЦС од 8-11. фебруара 2018. године у хотелу "Турист" у Краљеву.
 • 5 ШК Владимирци победник Прве лиге ЦС 2018
  Победник Прве лиге ЦС 2018 одржане од 14. до 22. септембра 2018. године у хотелу "Шумарице" је ШК "Владимирци", друго место је припало ШК "Младост" из Лучана, а треће ШК "Пожега" из Пожеге.

Вести

Шаховски приручник - књига за судије

chess handbook suhartovic bojovic sm

Шаховски приручник - Књига за судије

ИА Зоран Бојовић и ИА Бранислав Шухартовић
292 страна, 1. издање 2017
http://www.chessinformant.org/chess-handbook/

Ова књига је намењена најпре шаховским судијама, како се и наводи на насловној страни. Бојовић и Шухартовић, искусне међународне судије и ФИДЕ предавачи, покушали су да разјасне важна питања на начин да их чак и почетници могу разумети, а да ће у исто време бити корисно и сваком шаховском арбитру.

С обзиром на то да су послови судија и организатора нераскидиво повезани, сматра се да ће организатори такође пронаћи корисне информације у књизи. Поред тога, биће корисна за све шаховске играче, првенствено за професионалце.

Иако се сви прописи могу наћи у приручнику ФИДЕ-а, аутори сматрају да то није довољно. "Наиме, то би било као да смо дали неком лаику збирку закона и очекивали од њега да постане адвокат."

Циљ аутора је био да представе најважније прописе (за практичну примену) уз објашњења у облику уџбеника, са што је могуће више примера. Материјал је подељен у три јединице.

Први део се бави Правилима Игре са бројним примерима и коментарима. Изабрани примери јасно илуструју сврху и суштину Правила Игре. Наравно, немогуће је истовремено покрити све ситуације које могу настати на шаховском такмичењу. Овај део садржи и Турнирска Правила, који представљају (углавном технички) додатак Правилима. Посебна пажња посвећена је варању у шаху кроз историју и начинима како се борити против савременог варања путем модерних технологија.

Други део покрива систем такмичења. Холандска варијанта швајцарског система детаљно је обрађена, не само зато што се користи најчешће, већ и због тога што је прошла важне промене које важе од 1. јула 2017. године. Посебна пажња је посвећена додатним критеријумима за поделу места. Аутори су свесни да многе судије сматрају да паровање и рачунање тајбрејка није њихов посао и да рачунар то ради аутоматски. Не слажући се с таквим погледом, аутори сматрају да су паровање и рачунање тајбрејка искључиво одговорност судија и да је рачунар само помоћно средство. Чак и ако се прихвати супротно мишљење, судија увек мора знати да објасни резултате играчу.

Трећи део састоји се од рејтинг система, међународних титула и ФИДЕ Онлајн Арене. 

Књига се може набавити код Шаховског Информатора
http://www.chessinformant.org/chess-handbook/

Кадетски фестивал ШСЦС 2019

КАДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ЦС 2019
Зајечар, 14-17.2.2019.
Фото галерија Фестивала >>>
decak i devojcica
Правилник >>> Распис >>>
Chess-results.com >>>
 
 Пренос партија уживо >>>
Партијe ПГН формат >>>
fide logo crno beli gensunasumus
 
ecu logo
 
sss120 200
Copyright © 2017. Sahovski savez Centralne Srbije  Rights Reserved.